Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen

Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt en ook fout gebruikt. In de praktijk kom ik gevallen tegen waar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht wordt gesteld, terwijl er geen schade kan ontstaan die onder de dekking valt.

Ik begin even bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), in de volksmond ook wel een WA-verzekering genoemd. Deze term is fout, omdat de AVB geen WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) als grondslag heeft. Ze is niet van overheidswege verplicht namelijk.

Een AVB verzekering dekt de aansprakelijkheid van de verzekerde voor zaakschade en letsel. Zaakschade betekent dat er iets weg is, iets beschadigd of verloren gegaan. Letsel kan fysiek en/of lichamelijk letsel zijn. Niet altijd is letsel verzekerd. Letsel ten gevolge van seksuele gedragingen valt bijvoorbeeld buiten de reikwijdte van de polis dekking.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt in de regel zaak- en letselschade, maar daarnaast ook nog zogenaamde vermogensschade (dit is schade zonder dat er sprake is van zaak- of letselschade, ook wel ‘papieren’ schade genoemd). Bij deze schade moet u denken aan bijvoorbeeld de advocaat die een termijn laat verstrijken, of een notaris die een akte fout laat passeren, een fiscalist die een foutieve berekening bij de Belasting indient waardoor er te hoge belasting betaald moet worden. In veel beroepsgroepen wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorgeschreven. Dus eenvoudig het lidmaatschap van een beroepsvereniging zou betekenen dat er een adequate polis dekking is? Dat is helaas niet het geval. Veel beroepsverenigingen stellen een minimale verzekering als eis, terwijl dit in niet alle gevallen als adequaat moet worden gezien. Controle hierop is dan wel wenselijk, als beroepsbeoefenaar maar ook als klant voordat je met een bedrijf zaken doet.

Hoe kun je de verschillende polissen herkennen? De AVB kent doorgaans een verzekerd bedrag van 2.5 mio euro per aanspraak, terwijl een vermogensschadedekking vaak veel lager is (tot 5 ton of 1 mio euro). Daarnaast de term ‘vermogensschade’ staat op het polisblad genoemd.

Controle bij een aanbieder van diensten kan altijd door het opvragen van een verzekeringscertificaat. Hierop staan de belangrijke polisbepalingen en afhankelijk van de datum van het certificaat kunt u natuurlijk ook ervan uitgaan dat de premie voor de polis wel betaald is en dus dekking is. De hoogte van de premie staat niet vermeld op een certificaat.

Wilt u weten of u leverancier de juiste dekking heeft op zijn polis? Neem gerust contact met ons op.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten